فیزیوتراپی بهتوان دکتر ابوالفضل فقیهی

فیزیوتراپی بهتوان واقع در زاهدان , میدان خیام به سمت میدان فلسطین، خیابان غدیر، جنب غدیر۸، مجهز به جدیدترین دستگاههای الکتروتراپی و آخرین روشهای درمان دستی.تلفن:۰۵۴۳۳۴۵۰۴۵۲-09398825179,

فیزیوتراپی بهتوان دکتر ابوالفضل فقیهی

فیزیوتراپی بهتوان واقع در زاهدان , میدان خیام به سمت میدان فلسطین، خیابان غدیر، جنب غدیر۸، مجهز به جدیدترین دستگاههای الکتروتراپی و آخرین روشهای درمان دستی.تلفن:۰۵۴۳۳۴۵۰۴۵۲-09398825179,

نقش رژیم غذایی در تقویت مفاصل

رژیم غذایی چه نقشی در تقویت مفاصل دارد؟

این روزها تقریبا همه می‌دانند ریشه بسیاری از بیماری‌ها در نداشتن تغذیه سالم و کم‌تحرکی است، یعنی با داشتن برنامه غذایی درست می‌توان سپری در برابر بسیاری از بیماری‌ها ساخت. درواقع، همه قسمت‌های حیاتی بدن برای دور ماندن از اختلال کارکرد به غذای سالم نیاز دارند.

دو بخش که بویژه در کهنسالی بسیار آسیب می‌بینند، غضروف و مفاصل هستند. جالب آن که بررسی‌های بی‌شماری نشان داده است رژیم غذایی نقش مهمی در پیشگیری از آسیب‌های غضروف و مفاصل دارد. به بیان دیگر، ثابت شده است با بهره‌گیری از یک رژیم غذایی اصولی می‌توان به ترمیم آسیب‌های غضروف و مفاصل کمک کرد. البته تردیدی وجود ندارد آسیب‌های غضروفی در افرادی که مبتلا به چاقی و اضافه وزن هستند، بیشتر دیده می‌شود؛ چراکه بافت چربی انباشته شده در بدن از خود مواد التهاب‌زایی تولید می‌کند که احتمال بروز التهاب در همه مفاصل بدنرا تشدید می‌کند.

دکتر محمد هاشمی، متخصص بهداشت عمومی و تغذیه نیز با تاکید بر این‌که خطر ابتلا به آرتروز یا تخریب بافت غضروفی بین مفاصل نیز با نداشتن تحرک و تغذیه مناسب تشدید می‌شود، در این‌باره می‌گوید: پیشگیری از ابتلا به آرتروز به مراتب ساده‌تر از درمان آن است. پیشگیری از این بیماری از یک‌سو به اصلاح حرکات برای کاهش فشار به مفاصل بازمی‌گردد که با انجام تمرینات ورزشی و کاهش وزن ممکن است. از سوی دیگر نیز با اتخاذ شیوه درست تغذیه می‌توان غضروف‌ها را ترمیم کرد.

به اندازه کافی آب بخورید

جالب است بدانید اولین و مهم‌ترین عامل تغذیه‌ای برای حفظ سلامت غضروف‌ها آب است.

به همین علت، هاشمی توضیح می‌دهد: آب یکی از اجزای اصلی تشکیل‌دهنده غضروف‌ها و کمبود آن ازجمله علل پیدایش تخریب در این اندام است. نوشیدن روزانه دو لیتر آب در افراد بالغ، نیاز بدن را به این ماده برای مصارف مختلف ازجمله حفاظت از مفاصل تامین می‌کند. حتی مطالعات نشان می‌دهد کم‌آبی بدن به خشکی غضروف و کند شدن روند ترمیم آن منجر می‌شود.

این متخصص تغذیه تأکید می‌کند: البته استحکام و تقویت ساختار پروتئینی غضروف به تامین منابع ویتامین C نیز بستگی دارد؛ یعنی در حضور این ویتامین، ساختار غضروفی بدن استحکام بیشتری پیدا می‌کند. به همین علت، ویتامین Cعلاوه بر اثرات مفید دیگری که در بدن دارد می‌تواند به سلامت مفاصل نیز کمک کند.

مفاصل بدن، منابع پروتئینی می‌خواهند

همه مادرها از کودکی به فرزندانشان می‌گویند اگر گوشت نخوری بزرگ و قوی نمی‌شوی. این تأکید از جهاتی درست است؛ چراکه تقویت استخوان‌ها، مفاصل و ساختارهای غضروفی بدن به تامین منابع پروتئینی وابسته است. البته گوشت‌های سفید، سویا و حبوبات از منابع کم‌ضررتری برای تامین پروتئین مورد نیاز بدن شناخته می‌شوند.

در این خصوص دبیر انجمن پیشگیری و درمان چاقی، باور عمومی موجود نسبت به مصرف کله پاچه و پای مرغ را برای تقویت مفاصل و استخوان رد می‌کند و می‌گوید: ژلاتین موجود در پاچه یا پای مرغ، اثرات ثابت شده‌ای در استحکام غضروف‌ها ندارد و در عوض به خاطر چربی و کالری بالا ممکن است، نه‌تنها برای سلامت مصرف‌کننده مضر باشد، بلکه اضافه وزن عاملی برای تخریب مفاصل نیز محسوب شود، ولی انواع دیگر ژلاتین به دلیل داشتن نوعی اسید آمینه مفید برای استخوان‌ها و مفاصل (لیزین) نقش مفیدی در تقویت ساختارهای مفصلی بدن دارند. منابع غنی لیزین شامل لبنیات، تخم‌مرغ، گوشت‌ها و حبوبات می‌شود.

لبنیات کم‌چرب و ماهی بخورید

مصرف لبنیاب کم‌چرب نه‌تنها به تامین بخشی از پروتئین مورد نیاز بدن ما به لحاظ داشتن کلسیم کمک می‌کند، بلکه خوراکی مفیدی نیز برای سلامت غضروف‌ها به حساب می‌آید. البته در گروه اندکی از افراد نیز به لحاظ حساسیت به پروتئین شیر گاو، مصرف آن می‌تواند اثر مخرب داشته باشد. ناگفته نماند مصرف سبزیجات خانواده کلم بویژه کلم بروکلی را نباید نادیده گرفت؛ چراکه این گروه از سبزیجات از یکسو تامین‌کننده کلسیم بدن هستند و از سوی دیگر منابع غنی آنتی‌اکسیدانی محسوب می‌شوند که تاثیر عوامل التهابی را کاهش می‌دهند و اجازه نمی‌دهند به مفاصل آسیب برسد.

این متخصص بهداشت عمومی و تغذیه می‌افزاید: یکی دیگر از مواد اولیه ضروری برای غضروف‌سازی، اسید چرب امگا3 است که در غذاهای دریایی و گردو فراوان یافت می‌شود. حتی نتایج پژوهش‌ها نشان می‌دهد اسید‌های چرب حاوی امگا3، خاصیت ضد التهابی دارند و به کاهش التهاب، درد و خشکی مفاصل کمک می‌کنند. همچنین مصرف میگو نیز می‌تواند در سلامت این اندام‌ها موثر باشد.

منابع آنتی‌اکسیدانی را دریابید

نتایج مطالعات نشان می‌دهد آنتی‌اکسیدان‌ها مانع روند تخریبی غضروف و مفاصل می‌شوند. در این خصوص منابع ویتامین‌هایC، A، E و سلنیوم بسیار موثر شناخته می‌شود؛ بنابراین تا آنجا که ممکن است در رژیم غذایی باید از سبزی‌ها و میوه‌های تازه، مغزها و دانه‌ها که از منابع اصلی این ترکیبات آنتی‌اکسیدانی محسوب می‌شوند، استفاده کرد.

در ارتباط با تامین ویتامین C نیز مهم‌ترین نکته، غافل نشدن از مصرف میوه و سبزیجات است؛ زیرا اگر این ویتامین به میزان کافی دریافت نشود بقیه مواد اولیه لازم برای سلامت غضروف‌ها نیز جذب ساختار اسکلتی و غضروفی بدن نمی‌شوند.

دکتر هاشمی با تائید این مساله اظهار می‌کند: مرکبات، سبزیجات برگ سبز، توت‌فرنگی، گوجه‌فرنگی و انواع فلفل از عمده‌ترین منبع ویتامین C در مواد خوراکی محسوب می‌شوند.

وی با اشاره به نقش ویتامین D نیز در استحکام غضروف‌ها و استخوان‌ها می‌افزاید: تابش مستقیم نور آفتاب بهترین و در دسترس‌ترین منبع برای تامین این ویتامین به شمار می‌رود؛ البته نباید از مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین D بویژه ماهی‌ها و تخم‌مرغ و در صورت نیاز مکمل‌های ویتامین ‌D غافل شد.

فراموش نکنید گرچه رعایت رژیم غذایی سالم و داشتن تحرک منظم روزانه به سلامت مفاصل بسیار کمک می‌کند، اما خودداری از مصرف اسیدهای چرب اشباع، کاهش مصرف نمک و شکر و خودداری از استعمال دخانیات نیز در جلوگیری از تخریب مفاصل بسیار موثر است.

درمان سنتی ورم مفاصل

درمان سنتی ورم مفاصل


اگر دچار ورم مفاصل شده‌اید و آن با درد توأم است ضمن پرهیز از خوردن سرکه، ترشیجات، ترشک، اسفناج و هندوانه، باید از خوراکی‌هایی که ورم و درد را کاهش می‌دهند بیشتر استفاده کنید، مانند: توت فرنگی، لیمو، زنجبیل با آب تره خام، ‌تخم مرزه و آب جوشانده‌ی ریشه‌ی کوکنار.

همچنین برای درمان آن نیز می‌توانید تخم گشنیز، مقل ازرق، جوز هندی، عود، ‌شقاقل و جدوار از هر کدام 5 گرم. سورنجان، ‌زنیان، گل محمدی، پودینه، تخم شوید و تخم شنبلیله از هر کدام 10 گرم، همه را نرم بسایید، بعد با 20 گرم کنجد کوبیده شده و مقداری گلاب و سرکه مخلوط کنید و روزی سه بار بر موضع مالش دهید.

دیسک کمر

مطالبی که ارائه  میشوند خلاصه و ترکیبی از کتاب اینترونش مگی و Evidence-Based Management of Low Back Pain خواهند بود.

تعریف:

به صورت کلی به هرگونه تغییر در شکل و فرم آنولوس دیسک کمری که منجر به نفوذ نوکلئوس به داخل یا بیرون از آن بشود، فتق دیسک گویند.

98% از موارد فتق دیسک کمری در سگمانهای L4-L5 و یا L5-S1 اتفاق میافتد. همچنین در بیماران مسن تر احتمال فتق در سگمانهای بالاتر شامل: L3-L4 و L2-L3 نیز افزایش می یابد.

نحوه ایجاد فتق دیسک کمری:

فتق حاد: در این فتق، یک فشار ناگهانی و زیاد که عموما به صورت Torsional است، سبب پارگی فیبرهای آنولوس شده، در ادامه مایع ژلاتینی نوکلئوس نیز به بیرون رانده شده و به Nerve Root هایی که از دو طرف خارج میشوند فشار آورده و این اعصاب رو تحریک میکنند.

فتق مزمن: در این فتق، فشارهای مکرر و کم در طولانی مدت، بخصوص در مشاغل اداری نشسته و یا افرادی که ساعت های طولانی می ایستند، سبب پارگی های زیاد و تخریب در آنولوس شده و سرانجام مایع توکلئوس خارج شده به اعصاب فشار می آورد. در این موارد شاهد کاهش آب نوکلئوس و خشکی دیسک بین مهره ای نیز هستم که به طبع آن کاهش فاصله بین مهره ای نیز اتفاق می افتد.

انواع فتق دیسک از منظر محل ایجاد آن:

لترال: نوکلئوس از سمت خارج بیرون میزند و معمولا بر روی عصب هم شماره مهره فشار وارد میکند.

پوسترولترال: نوکلئوس از قسمت خلفی-خارجی بیرون میزند و جالبه که بیشتر بر روی عصب سگمان پایبنی فشار وارد میشود. (شایعترین)

مدولاری یا سنترال: دیسک از مرکز بیرون زده و وارد کانال نخاعی میشود. نوع دو طرفه اش را پاراسنترال گویند.

انواع فتق دیسک از نظر شدت آسیب:

بالجینگ: آنالوس و نوکلئوس سالم بوده و فقط اندکی برجستگی در فیبرهای آنولوس ایجاد میشود. فشار به لیگامان PLL وارد میشود. در این شرایط بیماران اکثرا یک درد مبهم را گزارش میکنند. 

پروتروژن: دیسک به لیگامان PLL و دورامتر فشار وارد میکند. در این شرایط بیمار از یک درد عمقی و مبهم در ناحیه کمر و ساکروایلیاک شکایت میکند.

باید توجه کنید که تا وقتی فشار فقط بر روی دورامتر باشد، بیمار نمیتواند الگوی مشخصی از درد خود را گزارش کند.

اکستروژن: فیبرهای آنولوس پاره شده و نوکلئوس بیرون میزند و موجب تحریک ریشه های عصبی میشود. در این شرایط درد شدید و تیز مربوط به ریشه عصبی گزارش میشود.

سکوئستریشن: دیسک کاملا پاره شده و نوکلئوس در اطراف ریشخ عصبی و دورامتر جریان می یابد و ارتباط بخش فتق شده با نوکلئوس از بین میرود.

شایعترین علامت این حالت بروز درد ثابت در ناحیه لومبار و درماتوم مربوطه است.

نکته: 1)سن بیماران مبتلا به فتق دیسک معمولا بین 25 تا 45 سال براساس کتاب مگی می باشد.

2)نسبت درگیری مردان به زنان 3 به 2 است. (براساس کتاب مگی)

نقصهای فیزیولوژیک آنولوس که منجر به فتق دیسک میشود:

■موازی بودن جهت فیبرهای آنولوس در خلف و خارج.

■کمتر بودن  میزان فیبرهای آنولوس در خلف و خارج.

■ضعیف تر بودن میزان تغذیه دیسک در خلف و خارج.

■پهنای کم لیگامان PLL (کمتر از نصف) در ناحیه L5 که در صورت فشار زیاد به این ناحیه، امکان فتق دیسک دوطرفه وجود دارد.

درای نیدلینگ چیست؟

-درای نیدلینگ چیست؟

 

درای نیدلینگ یک تکنیک و روش جدید درمانی در فیزیوتراپی است که از یک سوزن


 بسیار نازک و مخصوص جهت رفع و درمان گرفتگی و اسپاسم عضلات و نقاط ماشه


 ای(حساس) وسط عضلات و ... استفاده میشود


2-درای نیدلینگ چه کاربردهایی دارد؟


درای نیدلینگ در بسیاری از مشکلات اسکلتی و عضلانی کاربرد دارد مانند:


 انواع گرفتگی های دردناک عضلانی/شانه منجمد/


سندروم آرنج تنیس بازان و گلف بازان /چسبندگی عصب درمچ دست(CTS)  


دردهای ناحیه ی باسن ونشیمنگاه/انواع دردهای مچ و کف پا


دردهای عضلات همسترینگ و ران


درد ناشی از فعالیت مداوم در جلو ساق پا/سردردهای با منشا گردنی


درد سیاتیک/درد ناحیه ی لگن


درد های زانو/درد ناشی از آسیب های مکرر مفاصل 


3-درای نیدلینگ بر اساس چه مکانیسم هایی عمل


 میکند؟


مکانیسم اثر آن هنوز بصورت کامل شناخته نشده است ولی برخی


 پژوهشگران توضیحات علمی قانع کننده ای در این زمینه ارائه داده اند از


 جمله Dr. shah و همکارانش اعتقاد دارند که فرو بردن سوزن مخصوص در


 نقطه ی ماشه ای باعث ترشح برخی مواد شیمیایی میشود که چرخه ی


 اسپاسم و درد را متوقف میکند


4-آیا درای نیدلینگ همان طب سوزنی است؟


خیر,درای نیدلینگ هم در روش درمان و هم در توضیح مکانیسم عمل با طب


 سوزنی متفاوت است،هر چند این دو گاهی بصورت اشتباه بجای هم به کار میروند.


البته بسیاری از فیزیوتراپیست ها که دوره های مختلف "طب سوزنی"را گذرانده اند


برای درمان اختلالات اسکلتی و عضلانی از آن بهره می گیرند.


5-انجام درای نیدلینگ چه حسی در فرد ایجاد


 میکند؟


معمولآ انجام آن بدون درد است ولی این  احتمال وجود دارد که فرد در حین


 انجام درای نیدلینگ درد و سری خفیفی را در موضع  احساس کند 


6-بعد از انجام درای نیدلینگ بیمار باید چه کاری


 انجام دهد؟


در موضع درمان شده استرچ و حرکات کششی انجام دهد


(4/5 بار و هر بار عضله را 5 ثانیه در حالت کشیده نگه دارد)


7-آیا سوزن های استفاده شده استریل هستند؟


بله,فقط از سوزن های مخصوص استریل ویکبار مصرف استفاده می شود


8-درای نیدلینگ عوارض جانبی هم دارد؟


اغلب بیماران در موضع درمان شده احساس سری و کرختی را تا چند


 ساعت را گزارش میدهند که حداکثر تا 24 ساعت بصورت کامل برطرف


 میشود


9-چه گروه پزشکی صلاحیت انجام درای نیدلینگ را


 دارند؟


همانطور که گفته شد درای نیدلینگ یک مدالیته و تکنیک نوین در فیزیوتراپی


 است و فقط فیزیوتراپیست با توجه به داشتن دانش جامع و کامل در زمینه


 ی آناتومی و آناتومی سطحی و مهارت های لمسی و بیومکانیک صلاحیت


 انجام آن را دارد و اگر توسط فرد غیر از "فیزیوتراپیست" با هر عنوان و


 تخصصی انجام شود احتمال آسیب جدی به بیمار وجود دارد


10-درای نیدلینگ به تنهایی یک روش درمانی است


 یا در کنار دیگر مدالیته های فیزیوتراپی بکار میرود؟


به تشخیص فیزیوتراپیست میتواند یک درمان کامل یا بخشی از پروسه ی


 درمانی باشد


11- چند بار انجام  درای نیدلینگ برای بهبودی کامل


 لازم است؟


با توجه به مشکل و بیماری فرد و همچنین معاینه ی فیزیوتراپیست ممکن


 است 3/4 جلسه درمان نیاز باشد هرچند اکثر گرفتگی های عضلانی در


 همان جلسه ی اول یا دوم بصورت کامل رفع میشوند.


جلسات درای نیدلینگ معمولآ با فاصله ی 3/4 روز انجام می شود

درمان پوکی استخوان و درد مفاصل با مصرف شیر و سنجد

درمان پوکی استخوان و درد مفاصل با مصرف شیر و سنجد


تعدادی سنجد تازه را بهمراه پوست و گوشت وهسته آن را بوسیله آسیاب برقی بصورت پودر در بیاورید.یک قاشق غذا خوری از پودر را داخل یک لیوان شیر تازه باز غیر پاستوریزه بریزید و بوسله یک قاشق غذا خوری عسل آنرا شیرین کنید و به عنوان یک وعده غذایی یا یک میان وعده میل کنید. این ترکیب در درمان پوکی استخوان و درد مفاصل مخصوصا زانو درد موثر است.